2.5 C°
EN

Завърши купа „Петър Попангелов Старши“

2015-03-17

 
На 17 март Бороспорт и Община Самоков проведоха шестото издание на станалото традиционно състезание за купа „Петър Попангелов Старши“.  
Купа „Петър Попангелов Старши“ води началото си от 2010 година и се провежда в памет на легендарния български скиор и треньор, Петър Попангелов Старши. В самото начало през 2010 година състезанието е проведено в Паничище, след което се пренася и остава трайно в к.к. Боровец.
С всяко ново издание купа „Петър Попангелов Старши“ печели все по-голяма популярност и трайно намира място в календара на Българска Федерация по Ски и на Бороспорт като до момента е събрала повече от 620 участника.
Шестото издание се проведе на писта „Ястребец 3“ и в него взеха участие 210 деца на възраст от 6 до 12 години от всички български ски клубове. Малките състезатели премериха сили в един манш в дисциплината гигантски слалом.
“Купа „Петър Попангелов Старши“  е  част от  активната и целенасочена програма на Бороспорт  и Община Самоков за насърчаване и подпомагане развитието на снежните спортове сред децата и младите хора.”, сподели Георги Кочов, спортен директор на Бороспорт. “В спортния календар на Боровец преобладават събитията, насочени към най-малките – от програмата “Научи се да караш ски”, купа “Самоков”, купа “Пиба”, купа “Стефан Веселинов”. Освен състезанията Бороспорт организира безплатно обучение на децата от Самоков и региона, спонсорира местните отбори “Бороборд”, “Рилски скиор”, “Чамкория”, “Боровец”, “Осогово”, “Кюстендил”, “Паничище”, като осигуряваме безплатно ползване на лифтовете, обучение, треньори, летни лагери.  За нас приоритет е възраждането на масовия ски спорт чрез ранно обучение, за да може колкото се може млади хора да станат активно спортуващи, а също така да се откроят и отгледат следващите шампиони като поколението на Пепи Попангелов от известната Самоковска ски школа.”
 
Наградите на призьорите бяха връчени от легендарния български алпиец Петър Попангелов – младши, г-н Владимир Георгиев - кмет на община Самоков, г-н Георги Кочов, Спортен директор на „Бороспорт“ АД, както и  именитите скиори от близкото минало г-н Михаил Попангелов и г-н  Костадин Коцов.
 
Призьорите бяха наградени с купи и предметни награди. 
 
Официално класиране - гигантски слалом:
 
Момичета U8
1. Катерина Ваклиева - СК Грийн Роуд
2. Ева Стракова - СК Юлен 
3. Косара Гущерова - СК Чамкория
 
Момчета U8
1. Марк Рангелов - Ск Мотен 
2. Ивайло Господинов - СК Мотен 
3. Юлиян Павлов - СК Мотен 
 
Момичета U10
1. Бояна Радева - СК Боровец
2. Стефани Вълева - ск Юлен 
3. Елена Стоилова - СК Грийн Роуд 
 
Момчета U10
1. Марко Семерджиев - СК Пампорово 
2. Атанас Петров - СК Боровец 
3. Димитър Лефтеров - СК Пампорово 
 
Момичета U12
1. Мартина Иванова - СК Боровец 
2. Катерина Даутева - СК Юлен 
3. Катерина Пиришанчина - СК Юлен 
 
Момчета U12 
1. Георги Морунов - СК Боровец 
2. Стефан Ярловски - СК Боровец 
3. Александър Кръшняк - СК Мотен