4.3 C°
EN

Първите ски

2016-11-08

 

Първите ски: 1913 г.  -  Списание „Млад турист“ пише, че на запад при зимни излети се ползват „двуметрови дъски“, а български студенти, следващи в алпийските страни в този период,  донасят по чифт ски. В това време самоковци се забавляват като от Сборната рота (до днешния хотел Олимп) до града се устройват състезания с дву-, три- и дори осем местни шейни – най-различни модели местно производство.
По това време в ловните дворци „Царска Бистрица“ и „Ситняково“ като инженери, метеоролози, ботаници са работели и чужденци. Те донесли със себе си ски, които ползвали за задачите си в околността. Семейството на един от тях – Михаил Кръшняк – се установило в Самоков след 1919 г. Михаил Кръшняк - младши демонстрирал на съучениците си спускания със ски от Ридо и Пашаница. Известен брой колежани от Американския колеж също са имали ски и са „заразили” по-будните и спортни натури от младите самоковци. Но как да се снабдят със ски?  Отговорът  е „Направи си сам”! Смятали са, че направата на чифт ски е лесна работа и много самоковци-дърводелци са опитвали. В резултат на това саморъчно производство са постигнати чудновати модели, дори са използвали „дъги от бъчви” за децата. Едва по-късно в града е започнало производството на истински ски, носещи марката „Славеевки“. ( „Началото“, Л.Ненков)

1913 г.  -  Списание „Млад турист“ пише, че на запад при зимни излети се ползват „двуметрови дъски“, а български студенти, следващи в алпийските страни в този период, донасят по чифт ски. В това време самоковци се забавляват като от Сборната рота (до днешния хотел Олимп) до града се устройват състезания с дву-, три- и дори осем местни шейни – най-различни модели местно производство.

 

В ловните дворци „Царска Бистрица“ и „Ситняково“ като инженери, метеоролози, ботаници са работели и чужденци. Те донесли със себе си ски, които ползвали за задачите си в околността. Семейството на един от тях – Михаил Кръшняк – се установило в Самоков след 1919 г. Михаил Кръшняк - младши демонстрирал на съучениците си спускания със ски от Ридо и Пашаница. Известен брой колежани от Американския колеж също са имали ски и са „заразили” по-будните и спортни натури от младите самоковци. Но как да се снабдят със ски?  Отговорът  е „Направи си сам”! Смятали са, че направата на чифт ски е лесна работа и много самоковци-дърводелци са опитвали. В резултат на това саморъчно производство са постигнати чудновати модели, дори са използвали „дъги от бъчви” за децата. Едва по-късно в града е започнало производството на истински ски, носещи марката „Славеевки“. ( „Началото“, Л.Ненков)